Capitolul V:1939-1945: Al Doilea Război Mondial
Cu rearmarea germană în anii 1930, compania a început din nou să producă motoare de avioane pentru Luftwaffe . Fabrica din München a făcut o utilizare amplă a muncii forțate: civili străini, prizonieri de război și deținuți din lagărul de concentrare din Dachau. Printre modelele sale de succes din Al Doilea Război Mondial se numără motoarele radiale BMW 132 și BMW 801 răcite cu aer, precum și motorul turbojet cu debit axial BMW 003, care a alimentat avionul de luptă de urgență cu avioane de luptă de primăvară din 1944-1945", Heinkel He 162 Spatz. În ciuda acestui fapt, mașinile sau motocicletele au fost în continuare fabricate, chiar dacă motocicleta BMW R75 și automobilul BMW 325 erau disponibile doar cadrelor militare. În 1941, însă, ordinul de a stopa producția de automobile a fost pus în practică, așa că doar motoarele de avion 132, 801 sau 003 mai ieșeau pe poarta fabricilor deținute de bavarezi.
Facilitățile cele mai importante pentru BMW, în această perioadă, au fost Zuhlsdorf, Basdorf, Allach și Durrerhof, care erau camuflate, pentru că reduceau riscurile de a fi bombardate. După încheierea războiului, trupele Aliaților au ocupat fabricile BMW și au demontat liniile de producție. Echipamentele au fost rechiziționate și înstrăinate către statele învingătoare, sub formă de compensații. Primul vehicul BMW, care a fost produs după toate turbulențele războiului, a ieșit de pe linia de producție abia în 1948, iar acesta a fost motocicleta R 24.
Capitolul VI: 1945-1959: Reconstrucție postbelică
În timpul celui de-al doilea război mondial, multe fabrici de producție BMW au fost puternic bombardate. Instalațiile BMW din Germania de Est au fost confiscate de Uniunea Sovietică, iar restul facilităților au fost interzise de aliații să producă motociclete sau automobile. În timpul acestei interdicții, BMW a folosit echipamente secundare de bază și de salvare pentru a face vase și tigăi, mai târziu să se extindă la alte bunuri de bucătărie și biciclete.
Producția de automobile a fost reluată în 1952, cu sedanul BMW 501 mare. Pe parcursul anilor 1950, BMW si-a extins gama de modele cu sedanuri, coupe, convertibile si masini sport. În 1954, BMW 502 a fost primul care a folosit un motor V8. De departe, cel mai fascinant BMW al acestei perioade rămâne cabrioletul 507, un model bazat pe 502, cu o siluetă zveltă, un design atemporal și un sprint 0-100 km/h de doar 11 secunde. Situația financiară a companiei nu era deloc fericită, iar pe măsură ce anii treceau, modelele sale de lux deveneau tot mai lipsite de competitivitate, în timp ce, la baza gamei, nu apărea ceva care să genereze volume mari ale vânzărilor. Cel care a salvat situația a fost industriașul Herbert Werner Quandt, care, la începutul anilor ’60, a investit enorm în proiectul „Neue Klasse”, ce avea să redefinească întreaga ofertă BMW.
Semnalul noii ere a fost dat la Salonul Auto de la Geneva, în 1961, odată cu prezentarea modelului 1500. A urmat o întreagă succesiune de mașini foarte apreciate de-a lungul deceniului, cum ar fi berlinele 1800, 1600 sau 2000 sau coupe-uri ca 2000 C, 2000 CS și 3200 CS, precum și maiestuosul BMW E9. Modelul 1602 a fost așezat la baza gamei, dar pe baza lui a fost elaborată una dintre legendele mărcii: sportivul 2002 Turbo, primul BMW cu motor turbo, ce oferea 170 CP. În 1967, vechea fabrică din Munchen și-a atins capacitatea maximă de producție, așa că managerii companiei iau decizia de a achiziționa facilitățile deținute în Dingolfing și Landshut de Hans Glas GmbH, un producător ce nu mai făcea față condițiilor pieței. Doi ani mai târziu, succesul din segmentul auto îi obligă pe cei de la BMW să mute producția de motociclete în Berlin-Spandau.