Capitolul VII: Care au fost realizările anilor ’70
1972 a adus prima fabrică BMW din exteriorul Germaniei, iar decizia board-ului a fost ca Rosslyn, Africa de Sud, să găzduiască linia de producție a modelelor BMW 1804 SA, 2004 SA și 2000 SA. Acasă, la Munchen, BMW uimea nu doar pasionații de mașini, ci și pe cei de arhitectură, cu un sediu nou, găzduit de avangardista clădire „patru cilindri”. Tot pe Bătrânul Continent, anii ’70 au adus o nouă reconfigurare a ofertei producătorului german, iar cele trei modele introduse în această decadă rămân nucleul BMW și după 50 de ani: Seria 3, Seria 5 și Seria 7. Primul care a ajuns în showroom-uri a fost Seria 5, în 1972.
Seria 7 a fost primul BMW dotat cu un computer de bord, cu indicator pentru intervalele de service și chiar cu un panou electronic ce anunța diferitele disfuncții ale motorului. Mai mult, vârful de gamă putea fi comandat, pentru prima oară în istoria producătorului bavarez, cu sistem ABS și cu airbag pentru șofer. Modelul de bază era echipat cu un șase în linie, de 150 CP, iar performerul, 745i, dispunea de un agregat turbo, ce livra 252 de cai-putere. În pragul celui de-al optulea deceniu, devenise evident faptul că BMW nu mai avea nimic de dovedit în fața rivalilor, iar echipa adversă nu mai era formată din branduri ca Peugeot, Lancia sau Opel, ci din elita de atunci a industriei auto, cu exponenți ca Rover, Jaguar și Mercedes-Benz.
Un singur element lipsea, pentru ca BMW să își așeze definitiv performanța în fruntea valorilor sale fundamentale, iar acesta a fost adăugat în 1978: M1. Modelul reprezenta debutul comercial al departamentului BMW Motorsport GmbH, cunoscut astăzi ca BMW M GmbH, divizia sportivă a mărcii, responsabilă ulterior pentru modele iconice precum M3, M5, M6 și M8. Cu un motor amplasat central și pornit ca un proiect dezvoltat alături de Lamborghini, BMW M1 are un supercar veritabil. Acesta a fost produs între 1978 și 1981, în doar 453 de exemplare, iar performanțele sale erau demne de rivalii din Maranello: 277 CP și o viteză maximă de 277 km/h.
Capitolul VIII: Ce succese a avut BMW în anii ’80 și ’90
Anii ’80 au consolidat succesul modelelor BMW, care cucereau cote de piață cât mai mari de la un trimestru la altul. Noua fabrică, ridicată de la zero în Regensburg, avea rolul de a satisface cererea pentru modelul Seria 3. În paralel, centrul de design experimental BMW Technik GmbH, creat cu scopul de a aduce idei noi, fără presiunea succesului comercial, lansa în producția de serie unul dintre cele mai atipice modele ale mărcii: Z1. Lansat în 1988, roadsterul avea o caroserie din plastic, cu panouri detașabile, iar portierele sale nu se deschideau cu ajutorul unor balamale convenționale, ci se retrăgeau în podea.
În 1994, își începe activitatea fabrica BMW din Spartanburg, Carolina de Sud, SUA, la timp pentru ca BMW Z3 să intre în producție în anul următor. Rămași fără roadster în gamă și cu o concurență acerbă din partea Porsche și Mercedes-Benz, bavarezii ripostează cu un model ce a devenit clasic încă din viață, datorită designului fluid și unei ținute de drum ireproșabile. Tot în 1994, BMW face o mișcare fără precedent în istoria companiei și cumpără grupul britanic Rover, cu tot cu brandurile Land Rover, Range Rover și Mini. Dintre toate acestea, însă, doar Mini mai face parte astăzi din grupul BMW, însă, pe parcurs, i s-a adăugat un partener de mare prestigiu. Rolls-Royce devine proprietate a bavarezilor în 2002, în urma unui proces anevoios de dobândire a brandului și a drepturilor de producție. În tot acest timp, duelul dintre BMW și Volkswagen, grupul care a deținut vremelnic producătorul britanic de lux, a făcut deliciul presei internaționale. BMW încheia, așadar, secolul al XX-lea cu un portofoliu îmbogățit și cu numeroase motive de mândrie, dar și cu un produs inovator, fără predecesor și condamnat la succes: X5, primul SUV al companiei.